Spring til indhold

Rottesikring af bæredygtigt byggeri

  • af
Rottesikring med metalnet. meget små masker som hverken mus eller rotter kan komme igennem. Rottesikring sat på på huset så du kan se hvordan det ser ud.

Hvis der er noget der virkelig kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på mig, så er det tanken om rotter inde i huset! Jeg er godt med på at vi ikke kan blive fri for rotterne. At de bl.a. er overalt i vores kloaksystemer, og som strejfere i naturen. Men ikke i vores hus! Vi har derfor gjort alt hvad vi kan for at holde dem ude, og jeg har skrevet om hvordan vi har lavet rottesikring af bæredygtigt byggeri herunder.

Rottesikring med fintmasket stålnet. Sat på hele vejen rundt ved soklen på træhus

Vi har tidligere beskrevet hvordan vi har bygget vores hus på punktfundament, og dermed har vi jo åbnet op til huset. Det er super godt når man ønsker at få ventileret undersiden af træhuset, men der er jo så også fri adgang for rotter, mus og andre kryb. Hvis man ikke gør noget vel at mærke. Vi har set det gjort ved at spænde et fintmasket net ud under hele gulvkonstruktionen, men det var for besværligt for os.

Dyb rende rundt om huset

Vi valgte i stedet at gå grundigt til værks! Vi gravede simpelthen en rende på 70cm hele vejen rundt om huset. Herefter sømmede vi et fintmasket stålnet/volierenet på en meters bredde, fast på bundremmen. Det blev sat på hele vejen rundt langs soklen, og nettet kom dermed til at gå helt ned i bunden af renden. Du kan se på nedenstående billede hvordan det ser ud.

Fintmasket stålnet til rottesikring f bæredygtigt byggeri

Nettet er meget fintmasket for at holde både mus og rotter ude, og lavet i en kraftig tråd som kan modstå rotternes tænder. Stål er godt nok ikke et bæredygtigt materiale, og vi har da også valgt at begrænse brugen af stål i vores byggeri. Men omvendt så er det heller ikke godt at få rotter og mus ind i byggeriet, så af to onder så vælger vi stålnettet! Ståltråden er dog så kraftig, og varmgalvaniseret, så det holder i rigtig mange år.

Nedenfor er et nærbillede af hvordan nettet går ned i renden. Her hvor kloakrørene er ført ud gennem nettet.

Fintmasket stålnet til rottesikring af kolonihavehus i træ.

Hjørnerne var lidt svære at lave, da stålnettet er meget stift. Men det er ikke noget der bliver at se når huset er færdigt, og så er det lidt lige meget. Det vigtigste var bare at der ikke måtte være huller ud over dem i nettet. Mus siges at kunne komme gennem huller på ned til 7 mm, og derfor er nettet så fintmasket.

Billede af et hjørne med net

Lecakugler med flere formål

Nu har jeg jo lavet en overskrift som siger “rottesikring af bæredygtigt byggeri”, og vi har tidligere skrevet om hvad vi mener gør det bæredygtigt. Noget som også kan siges er bæredygtigt er hvad vi har fyldt hulrummet under huset ud med. Det er nemlig Leca kugler fra tidligere byggeri! Det var noget vi fik fat i gennem et nedbrydningsfirma, og vi fik dem leveret i store bigbags. De skulle godt nok sorteres for jord og betonklumper, men det var hele besværet værd.

Jeg laver et andet indlæg på et senere tidspunkt hvor jeg vil uddybe hvordan vi har renset og brugt lecakuglerne.

Genbrugs Leca kugler i bigbags

Leca kuglerne blev fyldt ned under gulvstrøerne, men ikke mere end der er luft op til strøerne. Det er for at træet stadig kan blive ventileret for at undgå råd. Ud mod siderne af huset bliver Leca kuglerne holdt på plads af nettet, brugt til rottesikring.

Leca nødder eller kugler under vores bæredygtige byggeri som rotte og muse sikring.

Der er flere grunde til hvorfor vi har brugt lecakugler i vores byggeri. Udover at de isolerer mod kulde fra jorden og hindrer fugt fra opstigende grundvand så er der en 3. grund. De er nemlig super gode mod både mus og rotter, har vi fået fortalt. Gnaverne har nemlig svært ved at lave gange og reder i laget med lecakugler. De falder nemlig sammen i takt med at de graver. Lecakuglerne ligger jo bare løst, så det er umuligt for musen eller rotten at holde dem på plads. I modsætning til eks. flamingo som de kan gnave i. Så 3 rotter med et smæk 🙂

Her har du nogle links til hvor du kan købe diverse materialer af dem der er vist i indlægget. Det er steder hvor vi selv har købt nogle af materialerne, og bare til info så får vi et lille beløb hvis du ender med at købe noget hos dem. Det er med til at finansiere vores byggeri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.