Som jeg skriver i et andet indlæg om rottesikring i bæredygtigt byggeri, så har vi valgt at bruge Leca kugler i byggeriet af vores kolonihavehus. Dels som isolering mod jorden, og dels som kapillarbrydende lag mod opstigende grundvand. Jamen, det er da ikke bæredygtigt at bruge Leca som isolerende lag under kolonihavehus, vil de fleste nok sige! Nej det er det nok ikke, men det fandt vi en løsning på, som du kan læse om herunder 🙂
Opslaget indeholder reklame
Leca kugler i bigbags
Som jeg skrev i starten, så ville vi rigtig gerne bruge Leca kugler som isolerende lag under vores kolonihavehus, men det er jo som sagt ikke specielt bæredygtigt. Ikke pga. materialet, det er udelukkende renset ler, men pga. produktionen. Den er nemlig meget energikrævende. Jeg har skrevet lidt generelt om Leca i et afsnit længere nede. Vi gik derfor på jagt efter dem på dba.dk, Facebook og andre steder. Måske kunne der findes noget som overskud efter andet byggeri, eller måske noget der havde været anvendt tidligere.
I to tilfælde var vi faktisk heldige at finde nogle sække, der var blevet i overskud fra et tidligere byggeri. Vi fik fat på i alt 18-20 sække ad den vej. Men så opdagede jeg et opslag fra et nedbrydningsfirma, der solgte genbrugs-Leca, og det var da endnu bedre! Meget af det var desværre blevet solgt, men vi skyndte os at købe resten.
Leca kuglerne blev fyldt ned under gulvstrøerne, men ikke mere end der er luft op til strøerne. Det er for at træet stadig kan blive ventileret for at undgå råd. Ud mod siderne af huset bliver Leca kuglerne holdt på plads af nettet, brugt til rottesikring.
Køb Leca nødder
Lecakuglerne har flere formål:
- det fungerer som kapillarbrydende lag, så det sikrer mod opstigende grundvand, der frit kan synke igen.
- det isolerer
- rotter og mus kan ikke bygge reder og lave gange i det. Da det falder sammen når de bevæger sig. Altså rottesikring
Aller nederst, under Leca kuglerne, har vi lagt en kraftig ukrudtsdug, både mod ukrudt og jordfugt. Jorden vil heller ikke kunne blande sig med Leca kuglerne. Vi var så heldige at vi på et tidspunkt fik en stor rulle ukrudtsdug af nogle venner, der skulle lukke deres planteskole. Den var meget bred, 3 meter, så den blev lagt ud i 3 baner, så al jorden under huset var dækket.
Rensning af de genbrugte Lecakugler
Fordi de Leca kugler vi fik leveret tidligere havde ligget under gulvene i et byggeri, var de fyldt med små betonklumper og fint grus. Dette ville vi helst ikke have ind i vores hus, så vi rensede simpelthen alle Leca kuglerne i en hjemmelavet si. Alle 10 tons! Det var en kæmpe opgave, men det var det hele værd. For det første fik vi Leca kuglerne til en brøkdel af prisen for nye, og for det andet så har vi sparet miljøet for en masse co2. Det er nemlig ret energikrævende at producere Leca kugler, som du kan læse lidt om nedenfor.
Køb Leca nødder
Lidt generelt om Leca kugler
Leca kugler, også kendt som ekspanderet ler eller letklinker, er lette, porøse og isolerende kugler, der bruges til forskellige formål inden for byggeri og haveanlæg. De er lavet af ler, som opvarmes i specielle ovne ved meget høje temperaturer, som får dem til at ekspandere og danne små kugler med en honningkagestruktur. Denne unikke struktur giver Leca kuglerne deres lette vægt og gode isoleringsevne.
I Danmark produceres Leca kugler typisk på specialiserede fabrikker, der har de nødvendige ovne og udstyr til processen. Først indsamles ler af høj kvalitet, der er egnet til ekspandering, fra lokale lergrave. Dette ler renses grundigt for urenheder, inden det føres til ovnene.
I ovnene opvarmes leret ved ekstremt høje temperaturer, typisk over 1000 grader Celsius. Under opvarmningen ekspanderer leret og danner små kugler med en diameter på typisk 8 til 16 mm. Efter ekspandering køles kuglerne ned, hvilket hjælper med at stabilisere deres struktur. Resultatet er porøse, runde kugler, der er lette og fyldt med mikroskopiske luftlommer, hvilket giver dem deres isolerende egenskaber.
Køb Leca nødder
De færdige Leca kugler sorteres efter størrelse og kvalitet og pakkes derefter til distribution. De anvendes ofte som lette, isolerende lag under byggematerialer som beton eller trægulve, men også i haver som drænlag eller til at forbedre jordens struktur og dræningsevne.
Det er vigtigt at bemærke, at Leca kugler er et miljøvenligt materiale, da de er lavet af naturlige råmaterialer og er genanvendelige. Deres isolerende egenskaber kan hjælpe med at reducere energiforbruget i bygninger
Processen med at rense de brugte Lecakugler
Processen med at si alle Leca kuglerne var lang og tidskrævende. De første kugler vi lagde i blev ikke så grundigt sorteret, og derfor var der alt for meget beton rester i. Det kunne vi risikere at der kom fugt i og så var ideen med at bruge Leca kugler ligesom væk. De skulle jo netop være med til at holde et tørt og godt klima under vores hus.
Som du kan se var det en lidt langsommelig affære at håndsortere alle sækkene. Men det blev gjort og vi er super glade for at vi brugte tiden på det. Det fine sand og Leca rester blev brugt som dræn rundt om huset så vandet letter kan komme ned der.
Som du kan se var der affald i spandevis… Selv om det ikke umiddelbart var til at se alt det skidt der var i vores Leca så blev det til nogle kg byggeaffald.
Køb Leca nødder