Insekthotel, insektslot, brændestabel eller kvasbunke. Kald det hvad du vil! Men byd insekterne indenfor med et nemt og hyggeligt insekthotel. Vi har lavet et af rionet og et andet af gamle EU paller!
//Rekalme
Insekthotel, det 1. vi lavede
Insekthotel er det nye sort for at hjælpe vores små hjælpere i haven. Vi har længe snakket om at vi skulle have et insekthotel inde i haven, og ikke kun det vi havde ude bagved vores have, i et fællesareal. Det første insekthotel lavede jeg for nogle år siden da jeg ryddede et areal for ukrudt. Jeg tænkte at det ville være fint at bruge en gammel palle eller 2, til at lave det til vores insekter uden for haven. Men stadig så tæt på at det gav mening.
Vend det mod nord
Det 1. insekt hotel blev lavet med både pap, kvas og grene. Gamle stumper af træer blev lagt øverst som tag. Der blev lagt mos i hulrummene og selve insektboet vender faktisk mod nord. Det skulle efter sigende være rigtigt godt da det så altid har samme temperatur. Der blev lave huller i nogle af de træstumper der er i den. så murbierne også har et sted de kan søge ind og lægge æg og gå i dvale om vinteren.
Nu med nogle år på bagen ser vores insekthotel version 1 sådan her ud.
Siden jeg lavede det første insekthotel, er der kommet en 3-delt åben kompost op. ved siden af og på bagsiden af komposten er der lavet et stort kvashegn. Sådan at vi har fået en naturlig grænse ind mod bagsiden af vores have. Vi har nemlig have ud til et stort fællesareal med flere store træer. Det var fyldt med ukrudt og brombær, der truede med at vokse ind i vores have. Du kan se her hvordan jeg har forsøgt at komme af med brombærrene.
Det ser ud til at både skvalderkål og insekter stortrives side om side. Det pap der lå i bunden til at begynde med er gået til med tide. Det lå for at kvæle ukrudtet.
Insekthotel version 2
Vi har nu lavet et nyt insekthotel der skulle stå inde i vores have og pynte. Et vi alle kunne holde ud at se på og som gerne måtte være enkelt at lave. Som sagt har vi mange fine fællesarealer lige omkring vores have. Der skal nogle gange tyndes ud og saves ned. Alt grenaffald får ikke altid lov at ligge på jorden til forfald. Inde ved vores nabo så vi modellen til vores nye insekthotel og det var bare så enkelt at lave.
De havde taget et stykke rionet og lavet en rund tromle af det. Sat det godt sammen og vendt den så de kan smide grene og andet naturligt affald i den og få et virkeligt fint og stort insekthotel ud af det. Du kan køb rionet her
Sårn’ en vil jeg osse ha’!
Torsten og jeg blev vildt begejstrede og der gik under 20 minutter, så stod vi med vores nye tomme insekthotel.
Midt I vi var i gang med at fæstne rionettet, kom Torsten i tanke om “vi jo har den der kobbertop!”
Vi måtte derfor starte forfra, for nu skulle rionettet jo pludseligt rulles noget mere stramt og fæstnes godt med hegnstråd igen. Så det ikke går fra hinanden! Men hold da så lige op, vi synes selv at vi har fået et superflot resultat ud af det. Det ser fint ud i bedet og der er også blevet plantet nogle klokkeranker rundt om det; så må vi se om de når at vokser sig til i år.
Så er er vores insekthotel i vores bed i kolonihaven. Det er fyldt med frisk afskåret træ og pinde da der skulle lys til et bed jeg har lavet af fine planter. Det kommer der et indlæg om senere.
Husk dimensionerne på hotellet!
Dybden på et insekthotel er ret vigtigt. Vores søde nabo kunne også fortælle at vores naturvejleder i Aalborg Esben Buch. Har fortalt at, de fleste af de insekthoteller, vi kan købe og hænge op, kun kan avle hanner. For at det skal kunne avle både hanner og hunner skal det være minimum 20 cm dybt. Så er det da heldigt at begge vores er ret dybe. Så vi kan sørge for at der kommer både hanner og hunner, der kan formere sig.
Hvis du nu fik lyst til at lave dig et nemt og enkelt insekthotel og du har rionettet til at ligge, så tager det ikke mange minutter at lave. Har du ikke rionettet kan du købe og få det sendt her.