Siveslange, i bedet og vanding med siveslange er både nemt, vandbesparende og godt for jorden. Du kan helt sikkert spare en hel del på dit vandingsbudget ved at bruge siveslanger. Helt op til 70 % kan du spare på dit vandforbrug. Det er, uanset om det er opsamlet regnvand eller om det er vand fra vandhanen. Vand fra vandhanen, bør begrænses mest muligt. Da vi skal tænke på at det er rent drikkevand vi bruger til at vande jorden med.
Opslaget indeholder reklame, opdateret i 2023
Siveslange
Siveslanger kan gøre dit vandforbrug mærkbart mindre i både køkkenhaven og i prydhaven. Hvordan kan man spare 70% på vandforbruget og er det virkelig så meget der spares, ved at bruge en siveslange i forhold til almindelig havevander?
En siveslange reducere dit vandforbrug. Men hvad er det, der gør brugen af en siveslange så meget mere økonomisk og miljøvenlig i forhold til traditionelle haveslanger?
Der er nærmest ingen fordampning når du vander med siveslange. Vandet kommer direkte ned til rødderne på planterne med det samme. I stedet for at blive smidt op i luften, som de fleste havevandere gør. Derved sparer du rigtigt meget på vandbudgettet. Du skal samle mindre regnvand. Eller rettere det regnvand du samler op kan række meget længere. Det er da en meget stor fordel, især hvis du ikke pladsen til at have beholdere til 10.000l, 5.000l eller 1.000l vand stående.
køb din siveslange her
Siveslange i alle slags bede
Siveslanger kan lægges i alle slags bede: surbundsbed, rosenbed, staudebede og køkkenhavens bede. Det er nemt at lægge slangerne ud i et bed. Enten oven på jorden som jeg har gjort i videoen eller gravet et lille stykke ned i jorden. Begge dele kan lade sige gøre. Grunden til at jeg ikke graver min siveslange ned er at jeg lægger et lag barkflis ovenpå slangen og jorden. Så det kommer alligevel til at virke som om den er gravet ned. Barkflisen er for øvrigt også med til at holde på vandet så det ikke fordamper så hurtigt. Dermed en ekstra fordel og til at spare på vandet i dine bede og det virker ukrudts dæmpende.
Når jeg vander med siveslange, gør jeg det ca. 1 time ad gangen, en gang om ugen eller hver 14. dag. Da der skal vandes godt når der vandes på denne måde, og ikke sjat vandes. Ved at gennem vande jorden godt og kun en gang om ugen. Så får planterne også mulighed for at lave nye rødder og disse søger efter vandet længere nede. Vander du lidt og ofte, bliver planterne dovne og laver rødder i overfladen, hvor vandet hurtigt fordamper fra, især hvis der ikke ligger bundækken af en art. I tørre perioder bliver dine planter hurtigt udtørret og kan ikke længer finde vand og det trænger hurtigere til at blive vandet eller går til.
Her er siveslangen kroget ned med et simpelt bøjet U af hegnstråd, det gør at vandet kommer direkte i jorden og slangen sidder ikke og svæver et stykke oppe i luften. Der gør hverken slangen eller vandet gavn.
Se en video om siveslange i vores rosenbed
Video af fastgørelse af siveslange i jorden, nemt og enkelt
Når man vander med opsamlet regnvand, skal der så en pumpe på for at få vandet til at sive? Det skal jo være under tryk af en art og er usikker på om vandtrykket er stort nok fra en regnvandstønde.
Hej Lisbeth
Vi har aldrig taget vores siveslanger ind, da de ligger under vores bundække i bedene. De eneste skader vi har fået ud af det er når jeg glemmer at kigge inden jeg sætter spaden i jorden og får hakket den over 😉
Da det er en siveslange siver alt vandet jo ud af den, så der ikke er noget tilbage til at fryse.
Så du kan sagtens lægge dem i dine bede og så lade dem ligge og kun tænke på dem når du skal vande og grave… 🙂
skal en siveslange tages ind om vinteren for at undgå frostskader?
Ja det er rigtigt, at man skal huske at der er sat vanding i gang…!
Næste gang du vander skal du sætte alarmen på din tlf. så du husker at slukke for vandet igen 😉
Jeg har prøvet siveslanger nogen gange, og der er en del fordele ved dem, men når man nu er lidt glemsom og hurtigt videre til det næste kan slangen godt blive glemt, og dermed få lov til at ligge hele natten, og dagen efter, så de 70% holder ikke helt herhjemme.